De meest voorkomende gevoelens bij seksueel trauma

Seksueel trauma is universeel en persoonlijk tegelijk. Het misbruik is een diep eenzame ervaring. Jij en de dader. Niemand die het ziet, niemand die getuige wordt van het geweld dat jou aan wordt gedaan. De schade die het misbruik veroorzaakt is universeel.

Alle overlevers kampen met gevoelens van schuld en schaamte. Alle overlevers ervaren angst en verdriet. In deze blog ga ik dieper in op de meest voorkomende gevoelens die overlevers na seksueel misbruik ervaren.

Schuld

Seksueel misbruik is zo overweldigend dat je in een toestand van totale machteloosheid terechtkomt. Vanuit deze machteloosheid ontstaat de overtuiging dat je zelf schuld bent aan wat jou aan wordt gedaan.

De schuldovertuiging blijft na het misbruik bestaan en gaat niet vanzelf weer weg. In therapie kan de schuldovertuiging doorbroken en verwerkt worden. Hierdoor kun je de schuld neerleggen waar de schuld hoort. Bij de dader.

Schaamte

Als gevolg van de schuldovertuiging ontstaat een diep gevoel van schaamte. Ook de schaamte hoort in waarheid bij de dader. Door het misbruik wordt de schaamte die de dader over zichzelf voelt, overgedragen aan het slachtoffer. Na het misbruik draag jij de schaamte van de dader.

Het doorbreken en verwerken van schaamte is één van de belangrijkste onderdelen van therapie bij seksueel trauma. De schaamte gaat dan ook weer terug naar waar die hoort. Bij de dader.

Verwarring

Eén van de meest kenmerkende emoties van seksueel trauma is verwarring. Verwarring heeft een beschermende functie. Verwarring vormt een lang rondom de traumatische herinneringen en zorgt ervoor dat jij niet te dicht bij die herinneringen komt.

Het kan zijn dat je je verwart voelt als je probeert om over het misbruik te praten of iets te herinneren. Het kan ook zijn dat je je ineens in je dagelijks leven verwart voelt omdat er een trigger in je omgeving is die je aan het misbruik herinnert. Omdat de herinnering niet toegelaten kan worden, komt de verwarring.

Angst

De toestand van totale machteloosheid die je tijdens seksueel misbruik beleeft is ook een toestand van totale angst. Als het misbruik binnen het gezin gepleegd wordt, leef je als kind in een constante angsttoestand. Je bent altijd op je hoede. Op ieder moment kan het gebeuren. Je bent nooit veilig. In de douche niet, in de WC niet en in je eigen bed niet.

Wanneer je seksueel misbruik mee hebt gemaakt, is angst een constante begeleider op je levensweg. In therapie werken samen door de angst heen, zodat je geen leven in angst meer hoeft te leiden.

Verdriet

Je kunt overspoeld worden door verdriet. Het verdriet kan tijdelijk komen en gaan, maar het kan zich ook uiten in een blijvende depressie. Het kan ook zijn dat je het verdriet volledig onderdrukt en niet of nauwelijks voelt. Het verdriet gaat zich dan uiten via lichamelijke klachten, zoals chronische pijn of chronische vermoeidheid.

Het verdriet is gekoppeld aan de gevoelens van schuld, schaamte en eenzaamheid. Soms voelt het als een eindeloze cirkel om van één gevoel naar het ander te gaan. In therapie doorvoelen en verwerken wij het verdriet.

Woede

Woede, boosheid, razernij. Seksueel misbruik is één van de meest diepgaande vormen van onrecht die een mens een ander aan kan doen. Het is alleen maar gezond om dan ook de woede te voelen die hierbij hoort.

Deze woede is echter vaak onderdrukt. Veel overlevers kunnen hun woede niet voelen. De woede ligt vaak verborgen onder het verdriet. Woede is een belangrijke en gezonde emotie. Woede geeft de grens tussen jou en de ander aan. Het herstellen van woede en het herstellen van grenzen gaan daarom hand in hand. Ook dit doen wij in therapie.

Eenzaamheid

Seksueel misbruik maakt eenzaam. Vooral het geheimhouden van het misbruik en de ontkenning door de omgeving zorgen voor diepe eenzaamheid bij overlevers. Met niemand kunnen praten. Zich alleen voelen. Zich anders voelen. De eigen waarheid niet kunnen spreken.

Het spreekverbod creëert een muur tussen jou en andere mensen. In therapie werken wij door het geheim heen. We geven erkenning aan wat jou aan is gedaan. Het geheim wordt hierdoor onthult en creëert dan geen afstand meer tussen jou en anderen.

Rouw

Seksueel misbruik betekent niet alleen dat jou geweld aan wordt gedaan, maar ook dat jij iets wordt ontnomen. Wanneer je als kind wordt misbruikt, wordt in één keer je kind-zijn van je afgepakt en word volwassen seksualiteit op je lijf geforceerd. Je vertrouwen in jezelf en de medemens wordt blijvend geschaad. Je zelfwaarde en bestaansrecht worden aangetast.

Het verwerken van seksueel trauma is daarom ook een rouwproces. Rouw voor alles wat de dader jou heeft ontnomen. In therapie gaan wij samen door dit proces.

Hopeloosheid

Seksueel trauma kan diepe gevoelens van hopeloosheid veroorzaken. Je kunt dan het gevoel hebben dat het allemaal niet meer uitmaakt en dat er niets meer te redden valt. Het helen van seksueel trauma kan onmogelijk lijken. Weet dat ook dit een gevolg is van het misbruik. Ook dit kunnen we verwerken in therapie.

Hoe ik jou kan helpen

Seksueel misbruik slaat diepe wonden in lichaam, geest en ziel. Het misbruik dat jou aan is gedaan kan niet ongedaan worden gemaakt. Wel kunnen de wonden geheeld worden die het misbruik heeft geslagen geheeld worden. Dit doen wij in therapie. Je bent van harte welkom om een traject te volgen.

Klik hier voor meer informatie.

Vorige
Vorige

Seksueel trauma en eetstoornissen

Volgende
Volgende

Opwinding en orgasmes tijdens seksueel misbruik