
Herstel in verbinding
Herstel in Verbinding is een anonieme online groepssessie, speciaal ontwikkeld voor vrouwen die seksueel misbruik hebben ervaren.
Seksueel misbruik slaat diepe wonden in lichaam, geest en ziel. Door deze wonden ontstaan levensvragen en levensthema’s die steeds weer terugkeren op jouw levenspad. Denk hierbij aan vertrouwen, eenzaamheid of je relatie met eten. Soms lijkt de herhaling wel eindeloos.
Bij Herstel in Verbinding focussen we iedere sessie op één van deze levensthema’s. Voorafgaand aan de sessie kun je een vraag uit je eigen leven insturen. Voor iedere sessie maak ik een uniek programma dat afgestemd is op het thema en de vragen van de deelnemers.
De 2e editie vindt plaats op 30 mei 2025 om 14.00 uur. Het thema is Lichaamsgerichte Therapie voor Seksueel Trauma Je kunt je nu inschrijven voor de informatielijst. Dan hou ik je op de hoogte.
Wat kun je verwachten van Herstel in Verbinding?
Begeleiding door een ervaren expert en empathische therapeut.
Focus op één thema per sessie, zoals vertrouwen, eenzaamheid, angst, intimiteit of dissociatie.
Beter begrijpen wat er in jouw leven gebeurt en hoe je ermee om kunt gaan.
Inzichten, antwoorden en handvatten om verder te komen in jouw herstelproces.
Lichaamsgerichte oefeningen die je kunt meenemen in je dagelijks leven.
De mogelijkheid om anoniem deel te nemen, zodat je je volledig comfortabel voelt.
Een veilige omgeving waarin jouw stem (anoniem) gehoord mag worden.
Tijdens de sessie ben ik de enige die zichtbaar is via de camera en microfoon. Als deelnemer gebruik je de groepschat om vragen te stellen en ervaringen te delen. In de chat gebruik je alleen je voornaam.
Op deze manier kun je anoniem blijven, maar toch betrokken zijn.
Welkom bij de 1e editie van
Herstel in Verbinding
Het thema van deze editie is:
Vertrouwen na seksueel misbruik
Seksueel misbruik raakt de kern van ons vertrouwen. Het beïnvloedt niet alleen hoe we anderen zien, maar ook hoe we onszelf en de wereld ervaren. Het kan voelen alsof de basis onder je bestaan is weggevallen. Als je seksueel misbruik binnen het gezin hebt ervaren, kan het zijn dat je nooit een betrouwbare basis in het leven hebt gekend. Je bent dan vertrouwd geraakt met het onbetrouwbare.
In deze sessie onderzoeken we hoe seksueel misbruik jouw vertrouwen heeft aangetast en wat je kunt doen om het stap voor stap terug te winnen.
Praktische informatie
Datum: 28 februari 2025
Tijd: 14:00 tot 15:30 uur.
De deelname kost €50.
De groepsgrootte is max. 10 deelnemers.
Je ontvangt een link waarmee je kunt deelnemen aan de sessie.
Na het voltooien van je aanmelding wordt je doorgestuurd naar een pagina waarop je je vraag kunt insturen.
Gebaseerd op de vragen die jullie insturen, maak ik een uniek programma dat afgestemd is op jullie vragen en behoeften.
Zodra het programma klaar is, ontvang je het persoonlijk in je inbox.
De aanmeldingen voor de 1e editie zijn gesloten.
De volgende editie vindt plaats op 30 mei 2025 om 14.00 uur. Je kunt je nu inschrijven voor de informatielijst van de volgende editie. Je ontvangt dan een mail zodra het thema bekend is.
Vertrouwen na seksueel misbruik
Is dit herkenbaar voor jou?
Vertrouwen in de medemens: In relaties met anderen kun je je wantrouwig voelen. Je bent alert en waakzaam. Je kunt het gevoel hebben dat je altijd op je hoede moet zijn. Tegelijkertijd kun je je steeds weer aangetrokken voelen tot mensen die onbetrouwbaar zijn.
Vertrouwen in jezelf: Je weet niet of je op jezelf kunt vertrouwen. Je vraagt je vaak af of je “het goed doet” en twijfelt aan je eigen waarneming en oordeelsvermogen.
Vertrouwen in je lichaam: Seksueel misbruik is een inbreuk op je lichaam. Tijdens het misbruik voelde je je verstijven of verslappen, waardoor je je niet kon verweren. Het kan voelen alsof je lichaam je heeft verraden. Dit gevoel kan extra intens zijn als je tijdens het misbruik opwinding hebt ervaren (genitale respons).
Vertrouwen in je waarneming: Je weet niet of je op je waarneming kunt vertrouwen. Vooral in sociale situaties kun je intense zelftwijfel ervaren. “Zie ik het wel goed? Heeft diegene dat nu echt gezegd?” Wanneer je stelselmatige ontkenning en/of gaslighting door de dader of anderen hebt ervaren, wordt je vertrouwen in je eigen waarneming nog sterker aangetast.
Vertrouwen in je keuzes: Je vraagt je steeds weer af wat de juiste keuze is en of je de juiste keuze hebt gemaakt. Dit kan leiden tot verlamming en besluiteloosheid.
Vertrouwen in je geheugen: De herinneringen aan het misbruik zijn wazig en versnipperd. Je vraagt je steeds weer af of je het wel goed herinnert. Of het echt is gebeurd.
Vertrouwen in je grenzen: Je hebt moeite om je grenzen te bepalen. Als je je grenzen aangeeft, voel je je schuldig. Schuld en schaamte zorgen ervoor dat je je grenzen niet betrouwbaar kunt aanvoelen.
Vertrouwen in je gevoelens: “Je moet doen wat goed voelt,” wordt weleens tegen je gezegd. Maar hoe dan? Na seksueel misbruik kunnen emoties verwarrend zijn. Angst, schuld, schaamte en emotionele afvlakking maken het moeilijk om je gevoelens als een betrouwbaar kompas te gebruiken.
Vertrouwen in tijd en ontwikkeling: Seksueel misbruik kan je natuurlijke ontwikkeling verstoren. Dit kan het gevoel geven dat je “achterloopt” op anderen of dat je belangrijke fases in je leven hebt gemist.
Vertrouwen in maatschappelijke instituties: Veel overlevers raken opnieuw getraumatiseerd als ze hulp zoeken bij politie, justitie of zorginstanties. Dit kan je vertrouwen in de maatschappij en haar instanties onderuithalen. Je krijgt het gevoel dat je er alleen voor staat.
Vertrouwen in de wereld: Je kunt het gevoel hebben dat er geen veiligheid is in deze wereld, dat de wereld in wezen vijandig is. Dit roept de vraag op of het überhaupt zin heeft om in deze wereld te leven.
Vertrouwen in het leven zelf: Seksueel misbruik kan het gevoel geven dat het leven op zich slecht, oneerlijk of zinloos is. Hoop en perspectief kunnen verdwijnen, waardoor de toekomst leeg of uitzichtloos voelt.
Jouw vertrouwen kan hersteld worden. Stap voor stap.
“Wie als volwassene met diepe ongeziene wonden uit de kindertijd komt, heeft een therapeut nodig die tot in de verste donkere hoeken van je ziel aan je zijde mee naar binnen kan reizen.
Ik gun iedere lotgenoot Mirjams warme veiligheid, deskundigheid, verfijnde expertise en verbindingskracht op het pad van traumaverwerking.”
José Al - Auteur “Het bevuilde nest”
Praktische informatie: aanmelden en deelnemen
-
1. Aanmelden
Meld je aan via het knopje hieronder.
Tijdens het aanmelden moet je één keer je adres aangeven. Dit is nodig voor het opmaken van de factuur die je zult ontvangen.
-
2. Vraag insturen
Nadat de betaling voltooid is, opent een pagina op mijn website waarop je jouw vraag kunt insturen.
Het insturen van de vragen verloopt anoniem. Ik kan niet zien wie welke vraag ingestuurd heeft.
-
3. Deelnemen
Log op de dag van de sessie in met de toegangslink.
Jij neemt deel zonder camera en microfoon, en kunt jouw ervaringen of vragen delen via de chat. In de chat gebruik je alleen je voornaam.
-
4. Privacy
Jouw privacy is gegarandeerd.
Alleen ik weet wie er aanwezig zijn. Je identiteit wordt niet met anderen gedeeld.
Kun je je hierin vinden?
Misschien valt het je op dat je constant alert bent en je je nooit echt veilig voelt. Je hebt moeite met het herkennen en aangeven van je eigen grenzen.
Je kampt met gevoelens van schuld en schaamte. Ineens word je overspoeld door diep verdriet. Soms lijkt er geen einde aan deze gevoelens te komen.
Je voelt je steeds weer in conflict met je lichaam. Misschien voel je zelfs afkeer tegen je lichaam. Eten komt als thema steeds weer terug.
In de loop van je leven merk je dat je steeds meer lichamelijke klachten krijgt. Vooral pijn en vermoeidheid worden onderdeel van het dagelijks leven.
Je hebt het idee dat je je niet zo moet aanstellen en dat je vooral harder je best moet doen.
Je merkt dat je dissocieert op je werk en doet je best om het niet te laten merken. Je bent bang om bekeken en beoordeeld te worden.
Je vraagt je af of je wel welkom bent bij anderen, of je er echt mag zijn zoals je bent. In vriendschappen en relaties voel je je wantrouwend en heb je altijd een plan B. Je kunt intense eenzaamheid ervaren.
Seksualiteit is verwarrend. Misschien wil je het liefst nooit meer seks. Misschien heb je seks met veel verschillende partners. Misschien heb je alleen seks om je partner tevreden te stellen.
Je hebt last van psychische klachten. Intense angst en depressieve episodes blijven zich herhalen. De herhaling van dezelfde levensthema’s kan je een gevoel van uitzichtloosheid geven.
Dan is Herstel in Verbinding voor jou.
Over mij
Ik ben therapeut voor seksueel trauma en gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen die seksueel misbruik, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld mee hebben gemaakt.
In 2019 ben ik mijn praktijk voor sekstherapie gestart. In januari 2022 ben ik mijn specialisatie in seksueel trauma begonnen bij het Excetra Expertise Centrum voor Traumaseksuologie.
Einde 2023 heb ik mijn opleiding afgerond met het certificaat Traumaseksuoloog BE. Sindsdien begeleid ik uitsluitend overlevers van seksueel geweld.
Ontdek de kracht van verbinding.
-
De deelname kost €50.
De kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
-
De deelname bij Herstel in Verbinding is niet vrijblijvend. Als je je aanmeldt, ga je ook een verplichting aan. Het is belangrijk om deze verplichting serieus te nemen.
Om deze reden bied ik geen terugbetaling aan.
Je kunt het vergelijken met een concert. Wanneer je een kaartje koopt voor een concert, ga je de verplichting aan om naar het concert te gaan. Je kunt je kaartje na aankoop niet meer teruggeven. Bij Herstel in Verbinding geldt hetzelfde principe.
Mocht je niet meer kunnen komen, dan kun je iemand anders in plaats van jou laten deelnemen. Het is belangrijk dat je mij hier van tevoren over informeert, zodat ik hiermee rekening kan houden, tijdens de sessie.
-
Nee. Ik ben vrijgevestigde therapeut in de alternatieve zorg. Mijn diensten worden niet vergoed door zorgverzekeraars.
-
Nee. Iedere link is bestemt voor één persoon. Je kunt jouw link dus niet met meerdere personen delen.
-
Ja! Het is helemaal okay als je liever niets wilt vertellen. Je bent van harte welkom om te luisteren.
-
Het insturen van vragen en thema's is vrijwillig.
Jouw vragen zijn van harte welkom. Mocht je liever geen vraag willen insturen, dan is dat helemaal okay.
-
Nee. Tijdens het consult ben alleen ik via de webcam te zien. Als deelneemster heb je geen webcam en geen microfoon nodig. Tijdens het consult communiceren we via een groepschat.
-
Nee. Tijdens het aanmelden geef je je naam, adres en e-mailadres op.
Herstel in Verbinding is een betaalde dienst. Voor jouw deelname ontvang je een factuur. Jouw naam en adres zijn noodzakelijk voor het opmaken van de factuur.
-
Als je het gevoel hebt dat het online groepsconsult te veel voor jou is, dan is het beter om niet deel te nemen.
Om deel te kunnen nemen, is het noodzakelijk dat je tijdens en na de sessie goed voor jezelf kunt zorgen.