Wanneer misbruik als liefde voelt
"Ik hou van jou.”
“Je bent de enige voor mij.”
“Zonder jou is mijn leven niet compleet.”
“Ik wil alles voor je doen.”
“Dit is ons geheim.”
“Je mag het niemand vertellen.”
“Als je wat verteld, dan ga ik naar het gevangenis. Want die mensen begrijpen niet wat wij met elkaar hebben. Dan kunnen we nooit meer samen zijn. Dat wil je toch niet?”
“Sorry, dit had ik misschien niet moeten doen, maar je ziet er zo mooi uit, ik kon gewoon niet anders.”
“Ik doe dit voor jou. Ik weet dat jij dit lekker vindt.”
“Je kijkt me altijd zo verleidelijk aan. Hoe moet ik me dan inhouden? Je wilt het toch."
Voor slachtoffers - vooral kinderen en jongeren - is het vaak niet duidelijk dat ze met seksueel geweld te maken hebben.
Daders gebruiken woorden die op liefde lijken, maar in waarheid psychologische manipulatie, onderdrukzetting en dreiging zijn.
Als je nog jong bent heb je het vermogen nog niet ontwikkeld om liefde en manipulatie te onderscheiden.
Als je op vroege leeftijd misbruikt bent - vooral als de dader dicht bij je stond (familielid, leraar, trainer, vertrouwenspersoon) - dan is de kans groot dat hij/zij woorden van liefde heeft gebruikt om jou te manipuleren.
Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat de dader van je houdt en dat jullie in een liefdesrelatie met elkaar zijn, terwijl het in waarheid een misbruiksrelatie is.
Als je dit eenmaal mee hebt gemaakt word je kwetsbaar voor andere daders die hetzelfde doen. Het kan dan gebeuren dat je steeds weer in schijnbare liefdesrelaties belandt die daadwerkelijk misbruiksrelaties zijn.
Je kunt dan het idee hebben dat de dader oprecht van je houdt en dat jíj degene bent met probleem. Dat er iets mis is met jóu. Dat jíj maar een beter mens moet worden. Dat jíj je maar meer aan moet passen.
Om deze cirkel te doorbreken is het belangrijk om het verschil tussen liefde en misbruik te leren kennen en het vermogen te ontwikkelen om deze van elkaar te onderscheiden. Ook dit is onderdeel van de traumatherapie.
🤍🤍🤍